İtalya'da Okumak

İtalya’da Eğitim Sistemi

İtalya’da Eğitim Sistemi

Eğitimde köklü bir ülke olan İtalya’da eğitim sistemi içerisinde 6 ve 16 yaşları arasında eğitim zorunludur. Yani İtalya’da okula başlama yaşı zorunlu olarak 6’dır. 

İtalya’da eğitim sistemi beş aşamaya ayrılır. İlki ülkemizde olduğu gibi anaokulu’dur (scuola dell’infanzia). 3-6 yaş arasını kapsar ancak zorunlu değildir. Sonraki aşama ilkokuldur (scuola primaria). Bu okulun eğitim süresi 5 yıldır. Öğrenciler 6-11 yaş aralığında burada eğitim alırlar.  Daha sonraki aşama ise ortaokul’dur (scuola secondaria di primo grado veya scuola media inferiore). Burada eğitim 11-14 yaş aralığındadır ve 3 yıl sürer. Ortaokul sonrası aşama lisedir. 

Lise eğitiminde (scuola secondaria di secondo grado veya scuola media superiore) 3 farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlar Liceo (Düz Lise), Istituto Tecnico (Teknik Enstitü) ve Istituto Professionale (Profesyonel Enstitü) şeklindedir. İlk iki yıl öğrenciler İtalyan dili, matematik, tarih gibi ortak dersler alırlar. Son 3 yıl ise seçtikleri liselere göre daha spesifik alan dersleri alırlar. Lise eğitimi sonunda yapılan “maturità” sınavında başarılı olan öğrenciler üniversite eğitimine devam etmeye hak kazanırlar.

italyan-egitim-sistemi

İtalya’da Eğitim Sistemi – MATURİTA NEDİR?

Matura ya da (MaturMaturitaMaturitàMaturitätMатура) birçok ülkede lise bitirme sınavı olarak uygulanan sınavdır. Bu sınavın İtalya’daki karşılığı Maturità’dır. Lise eğitimini tamamlayan gençlerin üniversite ya da benzeri yüksek öğretim kurumlarına devam edebilmeleri için geçmeleri gereken bir sınavdır. Matura uygulanan ülkelerden bazıları şunlardır: Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Lihtenştayn, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İsviçre ve Ukrayna.

Türkiye’de bulunan İtalyan Liseleri Matirutà diploması vermektedir.

Maturità Diploması Nedir?Yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sonraki aşama ise üniversite eğitimidir(università). İtalya’da birkaç bölüm haricinde lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. Ayrıca 1 yıllık uygulamaya yönelik profesyonel master programları da mevcuttur. Bazı bölümlerde lisans ve yüksek lisans eğitimi birlikte verilmektedir. İtalya’da üniversiteler ise 4 gruba ayrılır:

1) Devlet tarafından finanse edilen devlet üniversiteleri: Bu kategoride İtalyan üniversitelerinin çoğunluğu özellikle de en büyük ve köklü üniversiteleri bulunmaktadır. İtalya’da toplam 97 üniversite bulunmaktadır ve bu üniversitelerden 67’si bu kategoridedir.

2) Farklı kamu otoriteleri tarafından finanse edilen üniversiteler (Devletten farklı olarak bölgesel olanlar): Free University of Bozen-Bolzano örneğinde olduğu gibi.

3) İtalyan Eğitim, Üniversite ve Araştırma (MIUR) Bakanlığı tarafından tanınan özel üniversiteler: Bocconi, Cattolica, UniCamillus, San-Raffaele, Humanitas Üniversitesi, NABA, IED, Domus Academy, Marangoni gibi üniversiteler.

4) Sadece lisansüstü eğitime odaklanan üniversiteler (Scuola Superiore Universitaria): Scuola Normale Superiore di Pisa örnek gösterilebilir.

italyada-egitim-sistemi

İtalya’da Eğitimi Sistemi – İtalyan Not Sistemi 

İtalya’da eğitimi sistemi içerisinde üniversitelerde notlar 30 üzerinden verilir. Geçme notunu öğretim üyeleri belirlese de 18 puandan aşağı olmamaktadır. İtalya’da eğitimi sistemi bir sınava 6 defa girme hakkı tanımaktadır. Notunu beğenmediğiniz veya kaldığınız sınava daha sonraki belirlenen tarihlerde tekrar girebilirsiniz. Sınavlar genellikle yazılı ve sözlü olarak yapılır. Ayrıca bölümünüze göre proje veya diğer çalışmalar göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Ancak lisans ve yüksek lisans bölümlerine bazında sınav sistemi biraz daha farklılaşabilmektedir.

Lisans Eğitimi

İtalya’da lisans eğitiminde genellikle 2 veya 3 aşamalı bir sınav sistemi kullanılmaktadır. İlk sınav genellikle yazılı olarak yapılmakta ve diğer sınava girebilmeniz için 18 puan ve yukarısını almanız gerekmektedir. Daha sonraki aşama ise sözlü sınav şeklinde yapılmakta ve yazılı dersle ilgili daha geniş bir ölçüm yapılmaktadır. Genellikle teknik bölümlerde yazılı ve sözlü sınavların ardından proje veya alanınızla ilgili farklı bir sınav da yapılmaktadır.

Yüksek Lisans Eğitimi

İtalya’da yüksek lisans eğitiminde sınav sistemi genellikle ülkemizdeki gibi vize final şeklinde değil tek bir final sınavı şeklindedir. Ancak üniversiteler tam anlamıyla özerk kurumlardır ve öğretim üyeleri sınavları istedikleri formatta yapabilirler. Derslerde öğrencilerin de katılımı amaçlanır ve bölümlere göre makale, proje gibi farklı pratik çalışmalar yaptırılır.

İtalya’da Eğitim Sistemi nde Geçme Notu Kaçtır?

İtalya’da geçme notu 30 üzerinden 18’dir.

İtalya Eğitimde Kaçıncı Sırada?

Avrupa’da dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında en çok üniversiteye sahip 3. ülke İtalya’dır. Bu anlamda Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biridir. İtalyan üniversitelerinin dünya sıralaması ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

İtalya’da Okul Öncesi Eğitim Zorunlu Mu?

İtalya’da okul öncesi eğitim 3-6 yaş arasını kapsar ve zorunlu değildir. Ancak bu dönemdeki çocukların çoğunluğu okul öncesi eğitime katılmaktadırlar.

İtalya’da Pandemi Döneminde Eğitim Devam Ediyor Mu?

COVID-19 salgını sonrasında da İtalya Eğitime ara vermeden devam ediyor. Online eğitimlerin yanında 2020-2021 akademik yılı için bölgesel bazda gelişmelere göre blended mode denilen hem online hem de yüzyüze eğitime geçilmesi planlanmaktadır.

İtalya Eğitim Sistemi ile Türkiye Eğitim Sisteminin Karşılaştırılması

İtalya eğitimi sistemi ve Türkiye eğitim sisteminin karşılaştırılması İtalya’da eğitim öncesi kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi adına önemli bir konudur. İtalya ve Türkiye eğitim sistemi birbirine genel olarak benzese de İtalya’da eyalet sistemi içerisinde bölgelere ve okullara daha fazla yetki tanındığı görülmektedir. İtalya’da üniversite mezuniyet oranları ülkemizle benzerlik göstermektedir. Ancak üniversitelerin dünya sıralamaları ve mezunların yetkinliklerine baktığımızda ortaya çok farklı bir tablo çıkmaktadır. Dünya’da baz alınan QS, Shanghai, Times Higher Education gibi birçok üniversite araştırma kuruluşlarına göre ilk 500’de ya hiç Türk üniversitesi bulunmamakta veya sadece 2-3 üst seviye Türk üniversitesi bulunmaktadır. O üniversitelerin sıralamaları ise genellikle 500’e yakındır.
İtalya ise ilk 500’de en çok üniversiteye sahip 3. Avrupa ülkesidir.

İtalya’da Eğitim sistemi Türk eğitim sistemine göre analitik düşünme yetkinliğini de öğrencilere kazandırmayı amaçlıyor. İtalya’da kodlama eğitimi gibi eğitimlere önem veriliyor. Türkiye’de de bu konuda son yıllarda gelişmeler mevcut. Eğitimde analitik düşünme yetkinliği sınavla öğrenci kabulü yapan üniversitelerin sınavlarına da yansıyor. Bu sınavlarda Türk öğrenciler alışık olmadıkları soru tipleriyle karşılaşıyorlar. Bu da doğal olarak İtalya’da eğitim almak isteyen öğrencileri profesyonel destek almaya yöneltiyor.

Üniversitelerde verilen İngilizce eğitimde de farklılıklar söz konusu. İtalyan eğitim sistemi içerisinde üniversitelerde ders veren profesörler genellikle İtalya’dan sonra ABD, İngiltere gibi eğitimde zirve ülkelerde de eğitim almış oluyorlar. Bunun yanında birçok profesör alanları ile ilgili uluslararası organizasyonlara da üye. Bu da doğal olarak İngilizce seviyeleri ve alanlarında yetkinlik açısından öğrenciler için önemli bir fırsat haline geliyor. 

Siz de İtalyan eğitim sisteminin köklü geleneği içerisinde yer almak ve kaliteli bir üniversite eğitimi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sizin İtalya’da Eğitim Sistemine dair merak ettikleriniz nelerdir?


İtalya’da Okumak, bir EduScala Eğitim Danışmanlık kuruluşudur ve İtalya’da eğitim ve yaşam tecrübesine sahip profesyonel bir ekip tarafından kurulmuştur. Amacımız İtalya’da eğitim almak isteyen öğrenciler ve konuyla ilgili bilgi sahibi olmak isteyen aileler ve bireyler için bilgi kirliliğini gidermek ve en işe yarar bilgiyi sunmaktır. 

İtalya’da Eğitim Sistemi ile ilgili aklınıza takılan tüm sorularınızı ve katkılarınızı yorum bölümünden bizlere iletebilir, +90 216 599 1343 nolu telefonumuzu arayabilir, info@italyadaokumak.com adresine mail atabilir veya iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir